Dorpskerk Huizum
- interieur -
Huwelijk in de Dorpskerk van Huizum in ca. 1973-1975.
De dominee is niet R.K. de Jong, maar wellicht Doorn of Terpstra.

(Foto: gemaakt door Tjerk de Jong)
Interieur Dorpskerk Huizum.                            (Foto: Syb Grijpstra 2005)

Syb Grijpstra hierover:
In 2004 is een wetenschappelijk boek verschenen onder de titel:
"Het Middeleeuwse Kerkinterieur". De schrijvers van het lithurgisch instituut hebben in heel Europa de dorpskerken bezocht om te zoeken en te schrijven over de middeleeuwse elementen.
De stadskerken en kathedralen hebben ze gemeden, omdat die meestal al uitvoerig staan beschreven. De mooiste kerken heeft men gevonden in de meest arme gebieden, omdat daar meestal geen geld was om vernieuwingen aan te brengen.
In Friesland worden zes kerken met name genoemd, waaronder de Huizumer dorpskerk. Het gaat om een herenbank ( onderste foto rechts) Die is van omstreeks 1550 en heeft gotische briefpanelen. Merkwaardig is dat de preekstoel eveneens uit plm. 1550 stamt, maar die heeft renaissance motieven. De schrijvers hebben als scheidslijnen tussen de Middeleeuwen en de Gotiek getrokken en de Reformatie en het concilie van Trente. In Huizum kan het zo zijn dat de preekstoel net iets ouder is dan genoemde herenbank, maar door de aangebrachte renaissance-motieven naar een volgende periode in de geschiedenis is verwezen dan de Gotische herenbank.
De Huizumer dorpskerk was aanvankelijk een Rooms-Katholieke kerk. Twee nissen aan de oostkant van de kerk en wellicht de passie-emblemen in het tongewelf wijzen op die Katholieke tijd. In 1580 begon de Reformatie en werd de Dorpskerk protestant. Het gehele interieur is één van zes mooiste interieurs in Friesland. De preekstoel is de oudste in Friesland.

Nog even een verduidelijking over het begrip 'Middeleeuwen'.
Dat vonden de schrijvers lastig om daar een grens te trekken.
Zo hebben ze gekozen voor het einde van de middeleeuwen de reformatie voor de noordelijke landen en het concilie van Trente voor de zuidelijke landen. Overigens is het altijd zo dat een grens in tijdvakken in de geschiedenis niet een kwestie is van vandaag middeleeuwen en morgen een nieuw tijdvak. Het vloeit langzaam over. Vast staat wel dat uitsluitend dorpskerken zijn onderzocht op middeleeuwse onderdelen.
                                                                          Foto: Syb Grijpstra 2005.
> terug naar het begin